Zapomniane owoce lasu - warsztaty przetwarzania i wykorzystywania jesiennych owoców
"Zapomniane owoce lasu - warsztaty przetwarzania i wykorzystywania jesiennych owoców" - to tytuł drugich warsztatów kulinarnych, które odbyły się 4 listopada w Klubie Kultury w Bełku, w ramach projektu "Gotowanie na ekranie. Telewizja internetowa KGW.tv".
Tym razem uczestniczki warsztatów mogły dowiedzieć się jak przygotować sok z berberysu, dżem z jarzębiny, galaretkę z kaliny czy chutney z tarniny.
"Kiedy myślimy o owocach lasu, z któym możemy zrobić przetwory, myślimy przede wszystkim o jagodach, jeżynach, poziomkach czy malinach. Prawda jest jednak taka, że tych nieoczywistych owoców, które możemy wykorzystać do przygotowywania przetworów jest o wiele, wiele więcej. Tarnina, głóg, aronia, berberys, czeremcha, róża - warto zamknąć je w słoiczku jako przepyszne przetwory i cieszyć się nimi w zimowe miesiące - podkreślali prowadzący warsztaty.
Wszystkie uczestniczki warsztatów chętnie zaangażowały się w przygotowywanie przetworów, podkreślały również, że warsztaty, podczas których mogą wspólnie gotować są dla nich przyjemną propozycją na spędzenie jesiennego popołudnia.